En el nostre dia a dia, només hem de prestar una miqueta d'atenció i podrem observar una gran quantitat d'esdeveniments relacionats amb les tècniques de separació de mescles. Per exemple, quan preparem un café utilitzem paper de filtre o un colador de tela per a separar els grans de café del líquid. També quan preparem pasta o espaguetis i utilitzem un colador per a separar-los de l'aigua. Igualment, en preparar alguns sucs de fruites els colem per a separar la polpa del suc.
Aquestes tècniques ens permeten separar mescles ja siguen homogènies o heterogènies. Els procediments mecànics s'empren per a separar mescles heterogènies i els procediments físics per a separar mescles homogènies.
A continuació, t'ensenyaré en què consisteix cadascun d'ells.
FILTRACIÓ
Aquest procediment és un dels més emprats en la quotidianitat. La filtració consisteix a fer passar a través d'un paper de filtre una mescla formada per un sòlid i un líquid, quedant retingut en el paper de filtre la part sòlida i el líquid és recollit en un altre recipient com filtrat.
Exemple: Quan es filtra el café.
En aquest vídeo podem veure un experiment de filtració casolà realitzat per un alumne de sisé de primària:
DECANTACIÓ
Aquest mètode consisteix a separar dos líquids que no es mesclen, és a dir, que no són solubles, o a separar una mescla formada per un sòlid insoluble en un líquid. Per exemple, una mescla d'aigua i oli. El material més dens (aigua) cau en el fons de l'envàs i mentre que el material menys dens (oli) roman en la superfície.
Ací podeu veure un exemple casolà de com fer un experiment de decantació:
DISSOLUCIÒ
La mescla d'arena i sal es pot separar fàcilment mitjançant dissolució i aprofitant el que sabem sobre les propietats dels seus components.
La sal és soluble en aigua. És principalment clorur de sodi (NaCl).
L'aigua és una substància polar, és a dir, una part de la seua molècula té càrrega positiva i una altra càrrega negativa. Per això, la part negativa de les molècules d'aigua atrau els ions sodi i la part positiva als ions clor. D'aquesta forma els ions se separen i el cristall es dissol.
L'arena està composta per grans de roques. El diàmetre d'aquests grans ha d'estar comprés entre 0,0625mm i 2mm. així que, si la seua grandària fóra major o menor ja no podria dir-se arena.
Per a separar la sal de l'arena, la clau està a afegir aigua a la mescla per a DISSOLDRE la sal. Després l'arena se separa de l'aigua salada per filtració. Finalment, l'aigua salada es deixa evaporar.
Ací podeu veure un exemple casolà de com fer un experiment de separació de arena i sal pel mètode de dissolució:
EVAPORACIÓ
Aquest mètode s'utilitza per a separar un sòlid dissolt en un líquid. Per exemple, una dissolució d'aigua salada, es porta a calfament sense tapar el recipient i es deixa fins a evaporar tota l'aigua perquè així vaig quedar el sòlid com a residu en el fons.
Ací us deixe un vídeo d'un experiment casolà d'evaporació. En aquesta ocasió d'aigua i alcohol, també realitzat per xiquets:
DESTIL·LACIÓ
Consisteix a separar una mescla de dos líquids que presenten diferents punts d'ebullició, els quals després es condensen en passar per una canonada freda. El líquid més volàtil, és a dir, el que posseeix menor punt d'ebullició s'evapora i se separarà primer. La destil·lació pot ser simple o fraccionada. Un exemple és la destil·lació del vi per a obtindre begudes alcohòliques com a brandi o conyac.
Ací us deixe amb un vídeo en el qual s'explica de forma senzilla com destil·lar vi per a obtindre alcohol etílic o etanol.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.